Γιώργος Σπανομανώλης

Η ευκαιρία της Ελλάδας να γίνει το ποδοσφαιρικό παράδειγμα στην Ευρώπη

Η Ελλάδα στη διαχείριση της πανδημίας πήρε αρκετά καλό βαθμό και ο Γιώργος Σπανομανώλης γράφει για την σπουδαία ευκαιρία να γίνει για πρώτη φορά παράδειγμα και στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Μετά από ένα δίμηνο σκληρών υποχωρήσεων και τρομερών αλλαγών στην καθημερινότητα μας, μπορούμε να πούμε ότι βγήκαμε νικητές.

Η Ελλάδα που εδώ και μια δεκαετία έγινε αντικείμενο χλευασμού για κακοδιαχείριση των οικονομικών, βρέθηκε για θετικό λόγο επιτέλους στο προσκήνιο. Η διαχείριση της πανδημίας, ανάγκασε τη Δύση να στρέψει το βλέμμα προς το Νότο και να πει ένα... μπράβο σε εκείνη την μικρή χώρα για τον τρόπο που μπόρεσε να σταθεί στα πόδια της και έμεινε όρθια, όταν δίπλα της ο κορωνοϊός λύγιζε χώρες-μεγαθήρια.

Προσωπικά θεωρώ, ότι αυτή την ιστορική ευκαιρία μπορεί να την εκμεταλλευτεί και το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ο φτωχός συγγενής της Ευρώπης που χρειάζεται εδώ και χρόνια εποπτεία και επιτήρηση, είναι σε θέση να δείξει τον δρόμο και να γίνει οδηγός προς την επιστροφή στην κανονικότητα.

Εκεί που άπαντες στην Ευρώπη θεωρούν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει ποδόσφαιρο με παρουσία κόσμου στο γήπεδο ακόμα και ως το τέλος του 2021, η Ελλάδα έχει το ιστορικό πλεονέκτημα να κάνει τη διαφορά. Η απόφαση για επανέναρξη του πρωταθλήματος, πολύ νωρίτερα σε σχέση με άλλες, σαφώς πιο προηγμένες Λίγκες, είναι κάτι που το επέτρεψε η συνολικότερη σωστή διαχείριση της πανδημίας.

Εδώ λοιπόν μπαίνει και το κεφάλαιο «κόσμος στο γήπεδο», που πρέπει να εξετάσει πλέον σοβαρά η ελληνική Πολιτεία. Η πρόταση που έγινε από τον ΟΦΗ στη Super League, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Γενικά οι άνθρωποι που διοικούν πλέον την ομάδα του Ηρακλείου έχουν πιάσει το νόημα και το αποδεικνύουν και στο κρίσιμο ζήτημα της παρουσίας του κόσμου στα γήπεδα.

Το ποσοστό του 20% που συζητάει η Λίγκα στα play offs και τα play out θεωρώ πως μπορεί να συζητηθεί και σε κυβερνητικό επίπεδο, από τη στιγμή που η καθημερινότητα σε όλα τα επίπεδα δείχνει να επιστρέφει στην κανονικότητα. Ο κόσμος βγαίνει, ψωνίζει, τρώει στα εστιατόρια, γεμίζει με προσοχή τις καφετέριες και δείχνει πως σέβεται τους κανόνες.

Αυτούς τους κανόνες που θα πρέπει φυσικά να τεθούν, θα τους σέβεται και στο γήπεδο που θα πάει αν του το επιτρέψουν.

Μάλιστα, το παράδειγμα στην ελεγχόμενη επιστροφή του κόσμου στο γήπεδο δίνεται και από τις χώρες που διαχειρίστηκαν την πανδημία με παρόμοιο τρόπο με την Ελλάδα. Στη Σερβία σιγά-σιγά θα δούμε επιστροφή του κόσμου στις εξέδρες κατά 40%, ενώ αντίστοιχα στην Πολωνία, αποφασίστηκε ο κόσμος στο γήπεδο να πλησιάζει το 25%.

Πλέον πρέπει να δούμε πως θα το δει η Πολιτεία. Είτε συμφωνείς, είτε διαφωνείς με την πολιτική της Κυβέρνησης, αναγνωρίζεις ότι στο θέμα της υγείας τα έχει πάει καλά. Η ουσία είναι να υπάρχει βούληση για επιστροφή του κόσμου στις εξέδρες. Βέβαια, προς το παρόν η μόνη φωνή που ακούγεται είναι εκείνη του υφυπουργού Αθλητισμού που δεν συζητάει καν το θέμα της παρουσίας του κόσμου.

Το ζήτημα όμως είναι αν η φωνή του Αυγενάκη μπορεί να σταθεί απέναντι σε πιο ισχυρές φωνές και σίγουρα πιο... κοντινές στον πρωθυπουργό που θα είναι αυτός που θα πάρει και την τελική απόφαση.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x